Mobile Logo

Kina erbjuder Storbritannien enorm potential

Storbritanniens kulturminister Jeremy Hunt har uttalat sig att Kina kommer att erbjuda britterna ”stora möjligheter”, som dess premiärminister Wen Jiabao kommer att göra ett tredagars besök. Mr Wen har varit i Stratford-upon-Avon för att se en Shakespeare pjäs och MG bilfabrik i Longbridge i Birmingham, en av Kinas mest uppmärksammade brittiska investeringar. Mr Hunt sade att det var viktigt att ha en full dialog med Kina. affärer väntas offentliggöras under sin tre dagar långa turné i Storbritannien. herr Hunt, som följde den livslånga Shakespeare beundrare Mr Wen till Stratford-Upon-Avon sa: ”Vi vill ha en bred förbindelser med Kina som omfattar politiska, ekonomiska och sociala dialoger. ”Kina är naturligtvis en oerhört viktig ekonomisk makt och en massiv investerare i Storbritannien.

”Men vad det här besöket handlar om är att det handlar inte bara om jobb, det handlar också om en bredare kulturell relation som är det bästa möjliga sättet att se till att vi förstår varandra och undvika den typ av missförstånd som det kan plåga relationer som hänt i det förflutna.”

Möjligheter

Mr Wen deltog i lanseringen av MG6 Magnette på Longbridge, som är utformad i Storbritannien, men sammansatta av delar tillverkade i Kina. gång-jätten anläggningen används för att göra MG Rover bilar men ägs nu av Shanghai Automotive Industry Corporation. Kina ha gått Japan som världens näst största ekonomi, är många europeiska företag som letar efter investeringar, medan den kinesiska förvärv i Europa har också ökat.
Mr Wen tros vara ledande ett kinesiskt bud för arbete i HS2 höghastighetståg linje mellan London och Birmingham.
Kinas ambassadör Liu Xiaoming sade förra veckan Kina letade efter ”flaggskepp projekt” och hade ”den kunskap, kompetens och erfarenhet” för att hjälpa till med HS2.

På måndag kommer herr Wen ordinarie Storbritannien och Kina Strategisk toppmötet och möta hans brittiske kollega David Cameron.
Detta möte kommer också att innebära David Cameron, utrikesministern William Hague och justitiekanslern George Osborne.
Mr Wen kommer också att hålla överläggningar med vice premiärminister Nick Clegg och företagsledare, innan avresa till Tyskland på måndag.

Euro stöd

Mr Wen flög in i Birmingham flygplats på lördag kväll, och möttes av handelsminister Stephen Green och Storbritanniens ambassadör i Peking Sebastian Wood, sade UD. Han hade kommit från Ungern, där han tillfrågades om skuldkrisen i Europa, och särskilt situationen i Grekland.
”Kina konsekvent kommer att stödja EU och euron,” Mr Wen sade. Han sade att han var säker i euroområdet skulle kunna övervinna sina problem.
Europas skuldkris expanderar. Förtroende är viktigare än valuta och guld och nu, under skuldkrisen, tar vi igen tillit till Europa. ”Jag har totalt förtroende för Europas ekonomiska utveckling”, tillägger han.

Kina har utländska reserver på ca $3 trillioner och tros vara diversifiera en del av sitt innehav från dollar till euro och andra valutor.

Mänskliga rättigheter

Även om den ekonomiska, kommersiella och politiska band är i fokus för besöket, är Storbritannien bekymrad över Kinas mänskliga rättigheter och frågan väntas tas upp i samtalen, säger BBC: s Adam Mynott. Förra veckan oliktänkande konstnären Ai Weiwei släpptes ur häktet i Kina, avvärja protester som kan ha hälsat herr Wen besök i Storbritannien. På lördag nyheterna bröt att en annan framstående kinesiska dissidenten Hu Jia, hade släppts från fängelset och återförenas med sin familj. Han hade kämpat för miljön och till stöd för patienter med aids. Men Free Tibet trycket grupp har haft en demonstration utanför Longbridge anläggningen och har lovat att hålla demonstrationer utanför Downing Street när herr Wen går att möta David Cameron.