Mobile Logo

De konservativa förlorar makten i Danmark. Hårt arbete väntar enligt statsministern

Efter en hård valkamp i Danmarks flerpartisystem förlorade högerpartierna regeringsmakten till de liberala partierna och fick se antalet platser halveras. De danska socialdemokraterna, ett liberalt parti med statsministern Helle Thorning-Schmidt, landets första kvinnliga statsminister, vann en majoritet i valet och går nu inför att öka regeringens satsning på att tackla den senaste tidens ekonomiska nedgång.

Danmarks politiska system är unikt av den enkla anledningen att inget politiskt parti har innehaft majoritet i regeringen sedan andra världskriget. Valet av socialdemokraterna till en majoritetsställning representerar därmed en vändpunkt i den moderna danska politiken och tjänar som referendum för den yttre högerns anti-invandringspolitik och konservativa finanspolitik. Thorning-Schmidt har lovat sina väljare att hon kommer att använda sitt partis majoritetsställning för att driva genom nödvändiga ekonomiska reformer och öka konsumtionen i Danmark. Analytikerna försöker nu bedöma valets effekt på landets ekonomi.

Socialdemokraterna lovar att spendera 10 miljarder danska kronor (1.8 miljdarer USD) på utvecklingsverksamhet med fokus på företag som arbetar inom klimat- och energisektorn. Dock förutses en svagare ekonomi i Danmarks, beroende på den sprickande bostadsbubbla som genererat en skenande bankkris de senaste åren, och ganska lite kan göras för att verkställa de utlovade reformerna inom någon nära framtid.