Mobile Logo

Medvedev varnar för stagnation i Ryssland

Medvedev varnar för stagnation, säger Ryssland måste minska beroendet av energipriserna.

Rysslands president Dmitrij Medvedev varnade på fredagen att Ryssland skulle kunna möta en period av stagnation och måste undvika en-manregel i ett tal som innebär kritik av premiärministern Vladimir Putin.

Medvedev sade att regeringen måste se över sina ”alltför blygsamma” privatiseringsplaner med 1 augusti, och varnar för dominansen av statliga företag, sade Statliga tjänstemän får lämna styrelser i statliga företag till hösten.

Han sade också Ryssland måste trycka på med sin modernisering, oavsett vem som är vid makten, och minska sitt beroende av höga energipriser – eller möta ekonomiska problem när oljepriset faller.

”Den ökända stabilitet kunde gömma en annan period av stagnation,” Medvedevsa till St Petersburg International Investment Forum, Rysslands svar på ”Davos”.

”Våra (privatisering) planer är för blygsamma… Regeringen kommer att anpassa sitt program med 1 augusti. ”

Putin och Medvedev har inte sagt vilken av dem som kommer att medverka i presidentvalet i mars. Politiska analytiker säger Putins återkomst till makten kunde förebåda en period av stagnation som han syns mindre åtagit sig att liberala reformer än Medvedev.

Andra säger också att det är liten skillnad mellan deras politik och att Medvedev har genomfört några av de löften han gjort, många av dem på internationella konferenser som St Petersburg forumet.

Putin betraktas allmänt som Rysslands högste ledare, trots att han inte är formell ordförande, är han oerhört kraftfull.

”Om allt börjar fungerar på en signal från Kreml. – Vi har alla varit där och jag vet av egen erfarenhet – det betyder att systemet är ohållbar och måste organiseras kring en individ. Det är dåligt. Det innebärsystemet borde ändras ”, säger han ledsen,

Medvedev sade Ryssland måste ta itu med korruption och måste ha effektiva styrning.

”Vi förstår att segern över korruption, utan att effektiv styrning och en god kvalitet finansiella systemet inte kommer att övervinna vår extrema beroende av naturresurser och vi kommer inte att uppnå en hög livskvalitet ”, sa han.

” Vi ska inte räkna all tid på höga oljepriser eller på deras ständiga tillväxt, ”sade han.” Ja, modernisering är svårt … Men vi har inte råd att vänta.”