Mobile Logo

Nu är det dags att höja räntan?

Det är den frågan en del börjar att fråga nu när marknaden har fullt prissatt i en 25 bp räntehöjning från ECB för euroområdet i morgon. Detta sker efter gårdagens nedgradering av Portugals skuld till skräpstatus av Moodys som är oroliga att en annan räddningspaketet kan komma att krävas. Också kommer efter frågor om hur man ska lösa de långsiktiga grekiska skuldkrisen kommer att utvecklas och hur en lösning kommer att nås utan att skapa en kredithändelse. Hittills har varje plan som har flutit har setts som att skapa en kredithändelse. Trots dessa problem kom tyska fabriken order i mycket bättre än väntat, posta en ökning med 12,2% jämfört med en förväntan om 9,5%.

BOE är också inställd på att fatta beslut om räntor, och även om de är förväntas förbli oförändrade, kom hem priser i förra månaden visar en vinst på 1,2% jämfört med en förväntad ingen förändring som kan lägga till inflationstrycket centralbanken är att ignorera.

Lite tidigare i morse, Kina höjde räntan ytterligare 25bp i ett försök att bromsa deras ekonomi, vilket satte omedelbar press på oljemarknaden och riskaptit generellt.

Här i USA ökade nedskärningar siffror, vilket innebär att det fanns fler planer på att branden i stället för hyra, och fredagens NFP rapport kommer att visa om det finns något hopp på sysselsättningen. Minskat antal sannolikt kommer att innebära att Fed kommer att behålla nuvarande lätt penningpolitik. ISM Services siffror spetsa på morgonen

På valutamarknaden:

(AUD): AUD är oftast lägre efter den kinesiska räntehöjningen och allmänna riskaversionen på marknaden efter den portugisiska skulden nedgradering. Australiens anställning rapporter kommer ut i morgon och duvor kommentarer från RBA häromdagen kunde ytterligare press Aussie lägre.

(NZD): NZ BNP-rapport som var tänkt att vara ute har skjutits upp och på denna punkt jag inte har ytterligare information om när det kommer att komma. Så Kiwi är lägre på risk teman idag

(CAD): CAD är också lägre eftersom oljepriset har dragit sig tillbaka och senare under förmiddagen Kanada kommer att släppa sitt bygglov siffror som väntas visa en vinst på 5% efter förra månadens dystra nedgång på över 20%

Euro (EUR): Euron är oftast lägre efter den portugisiska nedgraderingen trots bättre än väntat tyska fabriken order och inför ECB:s ränta beslut i morgon. Om ECB besluta att inte höja räntan, så det kan vara en stor utförsäljning.

Pund (GBP): Pundet är också lägre i morse inför morgondagens BOE räntebeslutet trots högre huspriser som Marknaden är övertygad om att BOE kommer att vara på is en tid när det gäller räntehöjningar. Som regeringens åtstramning fortsätter att lägga tryck till en stagnerande ekonomi, kan inflationsdrivande rädslor vara den enda kulan vänster

Swissie (CHF):. Swissie oftast högre riskaversion före morgondagens KPI-data och fredagens sysselsättningsrapport. Inflationen väntas ha minskat förra månaden, vilket kan innebära att SNB inte behöver agera på priserna när som helst snart

Dollar (USD): Dollarn är högre morse på riskaversion trots jobb nedskärningarna rapport som väntas visa en ökning. Det viktiga siffran till klockan fredagens NFP, men verksamheten verkar vara övertygad om att klimatet blir bättre. Skulden taket debatten kunde hjälpa till att lösa några av dessa frågor om en förnuftig kompromiss har nåtts

yen (JPY). Yenen är starkare över hela linjen som carryhandeln är på grund av riskaversion.

Mandat vid ECB inte är ett dubbelt mandat som det är i USA. Det enda uppdrag ECB är att upprätthålla prisstabilitet genom räntepolitiken. Detta innebär att det måste hålla inflationen i schack. Så de måste titta på de starkaste ekonomierna i regionen med hänsyn till hur priserna påverkar ekonomisk tillväxt.

Så även om många länder går igenom smärtsamma åtstramningar är det förmodligen bra att priserna är ökar inte lika de ytterligare kostnader kommer att påverka dessa länder mer direkt.

Så varför är det att den amerikanska regeringen, särskilt Fed, så inställda på att orsaka inflation här genom låga räntor? Svaret är bostadsmarknaden, hälsa amerikanska bankerna, och våra skuldförbindelser utomlands. Om Fed kan suga tillräckligt många människor att köpa saker nu av rädsla för att priserna kommer att gå mycket högre i framtiden, då de kan i princip tillverka den ekonomiska aktiviteten.

Detta fungerar tyvärr inte, eftersom bankerna inte leka med och låna ut pengar eftersom de är rädda ytterligare nedgångar i priserna på grund av minskad ekonomisk aktivitet och eventuellt högre räntor att våra fordringsägare kan kräva.

Det är alltför uppenbart att vi går för vad Fed försöker att undvika, och som räntorna komma upp i andra regioner runt om i världen, det är där pengarna kommer att flöda. Historieböckerna och ekonomiska läroböcker skrevs när USA var det enda stora ekonomin i världen. Men det är inte längre fallet.