Mobile Logo

Storbritanniens inflation når 2 ½ år högsta

Inflationen i Storbritannien var fortsatt hög i går med KPI låg kvar på 4,5% för att matcha analytikernas förväntningar. Den underliggande inflationen behandlingen (minus livsmedel, energi, alkohol och tobak) föll till 3,3% från 3,7% i april upprätthålla hållning som den stora flytten högre priserna har som en följd av råvarupris flyttar i motsats till löner. Denna ytterligare svetsar också uppfattningen att räntorna inte kommer stiga när som helst snart MPC kommer att hålla på att tro att dessa höjningar kommer att måttlig under de kommande månaderna. Sterling oförändrad på tillkännagivandet gentemot euron och dollarn.

Det var inte alltför stor oro för euron skulden emissioner från Spanien och Grekland igår. Spanien lyckades sälja EUR5.4bn i 12 och 18 månaders skuld med en avkastning som var 15bps högre än tidigare, trots att efterfrågan var högre vid 2,9 vs 2,5 tidigare. Detta tyder på att forex investerare tror att det finns värde i spanska skuld. Detta var inte densamma för de grekiska utfärdande som såg avkastningen stiger och efterfrågan minska ganska kraftigt.

Vidare den grekiska situationen verkar det som om några medlemmar av det grekiska parlamentet beror på försök att kullkasta passagen av det nya räddningspaketet och statsministern har varit tvungen att ringa ett brådskande möte med presidenten. Trots detta verkar det som om ett avtal om ytterligare stöd grekiska är osannolik vid EU: s finansministrar möte som pågår.

En sak som har drabbat euron natten beskedet att Moody’s har satt de tre största bankerna i Frankrike på recension för ett eventuellt betyg skära på vad de anser vara ”överexponering” till grekiska skulden.

I USA föll förväg detaljhandeln med 0,2% i maj mot en förväntad minskning med -0,5% dock på 0,5% vinst ses i april reviderades lägre till 0,3%. Denna ytterligare visar en försämring av konsumenternas köpkraft i USA och ökar risken att USA kommer att falla in i en sekundär recession i slutet av året. Dollarn vunnit mark på dess korsningar efter behandlingen och har förblivit stark under natten.

Det är ännu en packad data dag med brittiska arbetslösheten kl 09.30 och amerikanska KPI klockan 13.30 Vi har också skuld auktioner från Storbritannien, Portugal och Tyskland och både förbundskansler Osborne och nyligen adlade Bank of England guvernör Sir Mervyn King kommer att leverera tal på Mansion House ikväll.